Inhoud

Home
Wie zijn wij
Samenwerking
wat is belangrijk
Nieuws
folder
Adoptie honden
Plaatsingen
MENU

 

logo

Gezondheid

Wat is gezondheid en hoe kijk je daar tegenaan? Wanneer is uw dier gezond en wanneer lijkt het dat het fout gaat? Daar zijn een paar simpele beschrijvingen voor. Mocht het nou zo zijn dat uw dier daar niet aan voldoet, ga naar de dierenarts of bel Irene of Erica (of stuur een e-mail!).

Een gezond dier is vrolijk en speels, reageert alert op zijn omgeving en zal het prettig vinden om actief samen dingen te doen met de eigenaar. Het eet goed en graag, de ogen zijn mooi schoon. De neus is nat en koel en heeft de goede huidskleur (zwart bij dieren met een zwarte huid, bruin bij dieren met een bruine huid. Een bruine neus bij een zwarte huid is dus niet goed!!). De vacht glanst en ligt mooi strak tegen het lichaam, waarbij de haren in principe 1 kant op groeien (bij lang- en ruwharige dieren ligt dit iets anders……..). De beweging is soepel en regelmatig. Ontlasting is stevig en normaal van kleur en urine is gewoon (licht)geel, zonder bijverschijnselen.

Het gezonde dier is door u zindelijk gemaakt. Als het na vele jaren toch onzindelijk wordt, en in gedrag ook verandert (bijvoorbeeld het slaap/waakritme draait om) dan is er meer aan de hand. Dat betekent mogelijk dat uw dier dementeert, waardoor het van belang is om even contact met de dierenarts of met ons op te nemen, omdat hier wel degelijk ondersteuning in mogelijk is, waardoor u op een goede manier nog jaren samen plezierig kan leven.
Het kan gebeuren dat het dier afwezig lijkt te worden, slechter gaat reageren op contacten. Of dat hij anders gaat reageren op bepaalde situaties. Dat kan een voorbode zijn van ziekte. Houdt hem of haar dan goed in de gaten. Op dit moment kan een dierenarts er nog niet veel mee, maar een natuurgeneeskundige wel. Om te voorkomen dat het dier echt ziek wordt, is het dan mogelijk om een behandeladvies te geven, waar u mee aan de slag kunt.


Ziekten
We zullen hier kort een aantal ziekten bespreken, vooral gericht op de symptomen en wat de ziekten kunnen doen met uw dier.

Klik op de link van de ziekte die u wilt weten


1. Leishmania
2. Mediterrane tekenziekten
3.Hartworm
4. Parvo
5. Corona
6. Ziekte van Aujeszky

Een aantal van deze ziekten (Parvo, Corona, Aujeszky) komen in Nederland ook voor. We hebben ze erbij gezet, omdat ze echt erg belastend voor het dier zijn en het belangrijk is dat u ze kunt herkennen.

1.  Leishmania
Komt vooral voor in de landen rond de Middellandse Zee en wordt door zandvliegjes overgebracht. Honden, katten en mensen kunnen besmet raken. De kans overigens dat dit in Nederland gebeurt, is op dit moment nog zeer klein, omdat deze vliegjes niet in Nederland voorkomen (nog).
De zandvliegjes prikken het dier en brengen hierdoor parasieten over die de ziekte veroorzaken. Het kan 1 maand tot 6 jaar (!!) duren voordat de ziekte zich openbaart. Deze parasieten leven ook niet zomaar los in het dier zelf: ze worden door de macrofagen (opruimers) opgegeten. Het lastige is echter dat ze het verteringsmechanisme in de macrofagen kunnen overleven. Ze leven dan dus binnen de cel en zijn niet herkenbaar als 'loslopend parasiet'. Wanneer een macrofaag helemaal vol zit, barst deze open, waardoor de parasieten weer vrij opneembaar zijn en op deze manier verspreidt de ziekte zich door het hele lichaam. De macrofagen hopen zich op in de huid, milt en lever, het beenmerg en de lymfeklieren. Deze gaan als reactie meer macrofagen aanmaken, waardoor de organen - behalve de huid - steeds groter worden.

Hoe herkent u het:
Er zijn twee vormen van Leishmania: de huidvorm, waarbij met name de huid aangetast wordt. U ziet dan kale, schilferige plekjes. De huid zelf is dan in zijn geheel schilferiger.  Bij de hond is het over het algemeen alleen deze vorm, maar in een later stadium worden ook de organen aangetast. De viscerale vorm (de inwendige vorm, die de lever, nieren, milt, darmen, etc aantast) komt met name voor bij de mens.

De meest opvallende verschijnselen zijn:
-    verhoging van de lichaamstemperatuur (kan veel schommelen)
-    sloom, veel slapen, vermageren ondanks voldoende eetlust
-    haaruitval, schilferige huidklachten.
-    Open huidwondjes
-    Verlenging en verkromming van de nagels.
-    Aantasting van de ogen: ontsteking van hoornvlies, oogslijmvlies, oogleden.
-    Milt en lymfeklieren zijn vrijwel altijd vergroot.
-    In ernstige gevallen is de lever aangetast: geelzucht, vochtophopingen in de buik
-    Bloedarmoede (bleke slijmvliezen), bloedingen (oa. neus)
-    Korstvorming en ontkleuring van de neusspiegel, evt. met wondjes.
-    Soms darmontsteking
-    Evt. nierontsteking, -vergiftiging met eiwit in de urine.
-    Uitputting.

Samengevat: chronische vermagering met huidklachten, sterke schilfering, vergrote milt en vaak ook vergrote lever, veel antilichamen in het bloed, evt. in de urine. Sterk groeiende nagels.

Prognose: bij een lichte vorm van Leishmania kan het dier door behandeling weer helemaal gezond worden. Wel is het zo dat de Leishmania in het lichaam aanwezig blijft, maar het hoeft zich nooit meer te openbaren. Als de hond goed in conditie gehouden wordt, door goede voeding, voldoende beweging en aandacht, is de kans dat de ziekte zich nog eens openbaart, erg klein. Hierin kan natuurgeneeskunde een grote ondersteuning zijn. Wanneer er al orgaanbeschadiging is, wordt het moeilijker. U moet in ieder geval behandelen, een onbehandeld dier gaat onherroepelijk dood.

TOP

diivder

2. Mediterrane tekenziekten
In het Middellandse Zeegebied kunnen teken nog heel andere ziekten veroorzaken dan Lyme, de ziekte die we hier in Nederland kunnen krijgen
na een tekenbeet. Let wel: ook honden en katten kunnen Lyme krijgen!! Wanneer u een teek van uw dier afhaalt, die echt vastzit, houdt het dier dan een periode goed in de gaten. Wanneer er algemene     verschijnselen optreden als moeheid, lusteloosheid, geen trek in eten, geen zin in wandelen, e.d. is het verstandig om aan de bel te trekken.

Het is dus erg belangrijk om ook in Nederland, maar zeker in Spanje uw hond dagelijks meerdere malen na te kijken op teken. Mochten deze in uw tuin voorkomen, dan is het verdelgen ervan toch belangrijk, dat ondanks het feit dat het met chemische middelen zal moeten, die niet al te best zijn voor de omgeving.

Hoe herken je teken?
Teken zijn speldenknop grote diertjes, die zich verbergen in lage vegetatie, bv. lang gras, lage struiken en dergelijke. Ze kunnen daar jaren blijven zitten, in afwachting van een gastheer (hond, kat, mens, etc.). Wanneer er een geschikte gastheer langskomt, stappen ze over en gaan op zoek naar een goede plek om aan te hechten. Soms duurt het wel een dag voordat ze zo'n plek gevonden hebben. Teken zijn spinachtige diertjes, met 8 poten dus, die voornamelijk aan de voorkant van het diertje zitten. De achterkant, het achterlijf, is het zwellichaam. Wanneer een teek vastgebeten zit, kan deze wel tot een week lang blijven zitten en zich helemaal volzuigen. Een achterlijf kan dan wel ca. 1 cm in doorsnede bereiken!! Er zijn inmiddels meer dan 800 soorten bekend, waarbij slechts sommige ziekten bij zich dragen.

Het is belangrijk om dus meerdere malen per dag je dier in het tekenseizoen uitgebreid te aaien en te betasten, zodat je zeker weer dat er geen teken achtergebleven zijn.

En als je ze herkend hebt……
- Zolang ze nog rondlopen, kan je ze zo uit de vacht van het dier halen en doden (plattrappen, platdrukken, e.d. Verdrinken is mogelijk geen goede oplossing…..)
- Als ze vastzitten, zorg dan dat je een tekentang of -pincet in de buurt hebt. Ga vooral niet moeilijk doen met de teek verdoven met alcohol ofzo, dat is juist gevaarlijk!! Je wilt namelijk de teek verwijderen zonder dat hij daar al te veel erg in heeft. Als hij het namelijk doorkrijgt, spuit hij stoffen het dierenlichaam in en als het tegen zit, besmet hij precies op dat moment je dier. Je zet de tekentang goed om de zuigmond van de teek, dus helemaal tegen de huid van je dier aan, zonder dat er haar tussenzit. Laat de tang langzaam dichtgaan en trek de teek er met een draaiende beweging uit, die overigens meerdere slagen mag hebben!
- Als het goed is heb je nu de hele teek eruit. Controleer of alle 8 pootjes meegekomen zijn, het kopje etc. Als het goed is, beweegt de teek nog op dit moment! Nadat je alles gecheckt hebt, ook nu weer: plattrappen, -drukken, etc.).
- Stel nou dat de kop er nog inzit: dat betekent dat de teek kans heeft gehad om stoffen in het dier te spuiten en dat is precies wat je niet wilt. Maar, het is niet anders. Probeer nog dit eruit te halen en als dat niet lukt, laat het op een gegeven moment vanzelf wel los. Ontsmet de omgeving en houdt het in de gaten.
- Let dan dus op de eerder genoemde verschijnselen zoals lusteloosheid, gebrek aan eetlust, koortsaanvallen, opgezette gewrichten ed. Overigens kan alleen lusteloosheid, zonder koorts en opgezette gewrichten, al een indicatie voor Lyme zijn!
Over naar de mediterrane tekenziekten. Het zijn er twee, Babesiose en Ehrlichiose.

Babesiose: tekenkoorts
Deze wordt veroorzaakt door protozoën, die microscopisch klein zijn. De
teek die deze eencelligen bij zich draagt, zijn de Dermacentor teek en de Rhipicephalus. Deze laatste komt inmiddels ook in Nederland voor. Na 24 tot 48 uur na de beet dringen de protozoën het dier in en veroorzaken binnen 3 weken hoge koorts. De hond is dan doodziek.  
Daarnaast heeft de hond last van lusteloosheid, bleke of gele slijmvliezen
(bloedarmoede). Het dier kan ook koffiebruime of portrode urine afgeven
Wanneer uw dier deze verschijnselen heeft, is het van het grootste belang
om u zo snel mogelijk te melden bij uw dierenarts.

Ehrlichiose
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de teek bij zich draagt. Het is een sluipende ziekte. De bacterie gaat in de witte bloedlichaampjes zitten, waardoor de weerstand vermindert. Na 1 tot 2 weken openbaren zich de eerste symptomen: koorts, spierpijn, spierkrampen. Ook zware hoofdpijn hoort erbij, maar dat is vaak moeilijk aan te geven bij dieren. Als gevolg van de verminderde weerstand kunnen ook andere ziekten zich aandienen.
Het goede om te weten over Ehrlichiose is dat het met een antibioticum goed te behandelen is. Ook natuurlijke antibiotica zijn hiervoor inzetbaar.
Het beste blijft echter altijd om dit in overleg met uw dierenarts in te     zetten.

Onze honden in Spanje worden uitgebreid gecontroleerd op teken. Wanneer er aanleiding voor is, zal er bloedonderzoek uitgevoerd worden op tekenziekten. Leishmania wordt altijd getest, omdat die ziekte niet snel herkenbaar is.

Wanneer u zelf in een tekenrijk gebied woont, is het aan te raden middelen te zoeken waardoor uw dier niet interessant is voor teken. U kunt hierbij denken aan:
- sproeien met een oplossing van ½ lauw water, ½ appelazijn, aangevuld met bijvoorbeeld Tea Tree olie, eventueel nog aangevuld met ander oliën.

- Gebruikmaken van de vlo- en teekspray van fa. Silverlinde (evt. via de Paardendrogist) of andere vlo/teeksprays op natuurlijke basis.
- Gebruikmaken van reguliere chemische middelen.

TOP

divider

3.   Hartworm
Hartworm komt steeds meer voor. De ziekte wordt overgedragen door muggen en kan dus niet van hond op hond of hond op kat overgaan.
Het duurt enige tijd voordat de besmetting duidelijk wordt, vaak pas na 1 jaar is uw dier dusdanig veranderd, dat het opvalt.
De symptomen zijn:
- een zachte hoest die erger wordt bij inspanning
- verslechterd uithoudingsvermogen
- lusteloosheid
- flauwtes
- bloed ophoesten
- verlies van gewicht en conditie.

Het is moeilijk om besmetting vast te stellen en behandeling is vrij risicovol. Stukjes dode worm kunnen vastlopen in de longvaten met alle problemen van dien (o.a. embolies).  Het is dus beter om preventief te werk te gaan!

Met het middel Stronghold kan preventief gezorgd worden dat de worm geen vat krijgt op het dier. Behalve longworm werkt het ook voor andere wormsoorten. Of via een natuurlijkere manier van ontwormen de hartworm aangepakt wordt, is niet bekend nog.

TOP  

divider4.   Parvo
Parvo is een virus en komt voor bij meerdere diersoorten. In dieren als varkens uit het zich echter heel anders.
Bij honden en katten is het vaak dodelijk, met name als het jonge dieren betreft. Alle leeftijden dieren zijn echter gevoelig, maar met name de jonge dieren. Het wordt overgebracht doordat dieren snuffelen aan virusmateriaal, bv ontlasting, uw schoenzolen, gras, etc.  Het is een zeer resistent virus, kan bij kamertemperatuur meer dan een jaar infectieus kan blijven! De incubatietijd is 2 tot 10 dagen.

Wat blijkt is dat er enige tijd na het enten vaak problemen ontstaan. Het is dus letterlijk van levensbelang dat dieren niet te vroeg geënt worden.
De maternale bescherming (bescherming met de moedermelk mee) is werkzaam tot ca. 8 weken na de geboorte. Enten zou dus bij honden en katten moeten starten vanaf de leeftijd van 8 tot 9 weken. Wanneer er eerder dan deze periode geënt wordt, kunnen er complicaties optreden en kan het dier alsnog Parvo krijgen, ondanks de enting.
Ook kan het zo zijn, dat  de weerstand van de pup of kitten niet goed is. Ook dan is het belangrijk om niet te enten, maar juist ervoor te zorgen dat eerst de weerstand verhoogd wordt. De enting bestaat namelijk uit geïnactiveerd vaccin of levend vaccin.

De symptomen:
- lusteloosheid, niet willen eten
- braken, maar ook echt veel en vaak. Hier is al kans op uitdroging!!
- na ca. 24 uur waterige diarree, meestal met bloed (en stinken dat  het doet!!)
- secundaire infecties zijn mogelijk, waardoor de slagingskans nog meer
verlaagt
- de temperatuur van de hond kan heel verschillend zijn: van koorts rond de
40 gr C, tot 28,5 gr. C bij een hond die stervende is. (Normale temperatuur
hond: tussen 38 en 39 gr. C).

Prognose:
Is meestal slecht, vooral voor jonge dieren. Door uw dier bij de dierenarts te brengen, waar de dieren aan het infuus gaan om uitdroging te voorkomen en medicijnen krijgen, is het soms mogelijk om het dier te redden. Vanaf de 5e dag kan verbetering optreden, maar de meesten halen de 5e dag niet.
Binnen Ivy's League is een natuurlijke methode ontwikkeld, die ondersteunend werkt aan wat de dierenarts kan doen. Hierdoor kunnen veel meer dieren gered worden. Mocht uw dier een verdenking van Parvo hebben, neem dan heel snel contact op met Spencer en Irene, zodat wij uw hond, de dierenarts en u kunnen ondersteunen!!! Die gegevens vindt u bij “contact”.

TOP

 

divider5.   Corona
Het Coronavirus lijkt qua werking erg op Parvo. Dieren worden sloom, suf, krijgen koorts, braken en diarree. Het virus is echter minder heftig en makkelijker te bestrijden. Pups en jonge dieren kunnen hier echter nog steeds aan dood gaan!!
Ook hier is het van belang om bij een vermoeden van Corona, contact op te
nemen met Spencer en Irene, voor ondersteuning bij de behandeling van de
dierenarts.

Bij de kat resulteert Corona in het FIP virus.

TOP

 

divider
6. Ziekte van Aujeszky (herpesvirus suis)
Ook wel pseudorabies genoemd. Dit is een acute virusziekte bij varkens. De
jonge varkens krijgen hersenverschijnselen, hersenvliesontsteking en gaan
snel dood. De oudere varkens worden sloom, suf, hebben verhoogde
temperatuur en hoesten vaak. Ze zitten als een hond omdat ze benauwd zijn.    
Ze hebben een typerende jeuk en verder nog erg vaste mest. De oudere
varkens kunnen over de ziekte heenkomen, ze hebben meer antistoffen.
Echter, het virus blijft in het lichaam zitten.  
Wanneer wij mensen varkensvlees eten, is dat geen probleem, want dit virus
heeft  geen vat op ons. Echter: wanneer uw kat of hond besmet varkensvlees
eet, is hij binnen een dag dood. Deze dag heeft het dier ook vreselijke jeuk.
Ondanks het feit dat sommige landen officieel Aujeszky vrij verklaard zijn, is
dat voor Nederland niet het geval (van België is bekend dat daar nog steeds
Aujeszky voorkomt, hoewel er de laatste jaren geen geval van Aujeszky
geweest is). Van andere Europese landen is het mij niet bekend of ze
Aujeszky vrij verklaard zijn, maar dan nog lijkt het mij het nemen van een
onnodig risico om varkensvlees aan je hond of kat te voeren.

TOP


divider